Primul Hackathon în vizualizarea datelor statistice

Primul Hackathon în vizualizarea datelor statistice

În ziua conferinţei de încheiere a proiectului UE „Îmbunătăţirea statisticii regionale” STATREG, 29 martie 2017, s-a desfășurat primul hackathon din Moldova orientat spre vizualizarea datelor statistice – DATAVIZ Hackathon. Evenimentul a adunat circa 30 de tineri din diverse domenii: studenți la economie, sociologie, statistică, programatori, ONG-iști, jurnaliști, designeri grafici, academicieni, activiști etc.

Pariticipanții au elaborat instrumente de prezentare a datelor statistice: grafice, hărți, imagini etc. Cei mai ingenioşi au fost doi elevi: Daniela-Andreea Moraru şi Alexandru Iorgov, care au format echipa câştigătoare „CODEX”. Viitorii specialişti în vizualizarea datelor au prezentat inovativ şi original infograficul compact, axat pe partea de date. Aceştia, utilizând softuri arhicunoscute, au reuşit să creeze ceva deosebit. Premiul obţinut de cei doi elevi a fost în sumă de 400 de euro.

Dacă vorbim de ingeniozitate, vorbim şi despre profesionalism. Aici s-a înregistrat echipa GeoGraph, care a utilizat hărţi interactive, la cea mai înaltă clasificare profesionistă. Cei 3 membri ai echipei Geograph au fost premiaţi, în sumă, cu 300 de euro.

Premiile au fost oferite de către un consorțiu de companii ce implementează proiectul, și anume:  GFA (Germania), DevStat (Spania), AAM (Ungaria) și Statistica din Slovacia.

Ideea de organizare şi desfăşurare a Hackathonului a fost privită pozitiv de Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova. Directoarea generală adjunctă al BNS, Ala Negruţa, prezentă la eveniment, a susţinut că „asemenea evenimente, generatoare de idei, sunt binevenite deoarece aduc viziuni noi, care ulterior pot fi preluate şi multiplicate. Comunicarea statisticilor într-un format mai prietenos utilizatorilor este o prioritate pentru BNS, iar infograficele sunt o metodă modernă care poate uşura înţelegerea datelor şi eventual utilizarea lor.

Proiectul „Îmbunătățirea Statisticii Regionale în Republica Moldova” (STATREG) a fost implementat în parteneriat cu Biroul Național de Statistică din Moldova pe parcursul a doi ani (noiembrie 2014- martie 2017 cu un buget total de 2 mln de euro.

Persoană de contact:
Diana Enache,
Şef al Serviciului informare şi comunicare cu mass-media 
tel. 022 40 30 51


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER