Unităţile gender din cadrul autorităților publice centrale au învățat cum să utilizeze statisticile de gen

Biroul Naţional de Statistică în colaborare cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au organizat pe 22-23 octombrie anul curent cursul de instruire pentru unităţile gender „Utilizarea statisticilor de gen”.

Evenimentul dat a avut ca scop dezvoltarea şi îmbunătăţirea capacităţilor unităţilor gender în domeniul utilizării statisticilor de gen în procesul de elaborare, monitorizare şi evaluare a politicilor de asigurare a egalităţii de gen bazate pe evidenţe/date. Participarea unităţilor gender la instruire este foarte importantă reieşind din necesitatea implicării autorităţilor publice centrale în elaborarea noului Program Naţional de Asigurare a Egalităţii de Gen şi stabilirea cadrului de monitorizare şi evaluare.

Instruirea a fost moderată de specialiştii BNS şi s-a axat atît pe noţiunile de bază privind principalii indicatori statistici sensibili la dimensiunea de gen, precum şi pe aspectul practic privind accesarea, analiza şi interpretarea acestor indicatori.

Cursul de instruire este organizat în colaborare cu proiectul comun ONU „Consolidarea sistemului statistic naţional”, cu susţinerea PNUD şi UN Women.

Instruirea a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Statisticii, celebrată pe 20 octombrie 2015 sub sloganul „Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună". Pe 6 noiembrie, va fi organizat un club de presă, unde jurnaliştii vor discuta cu experții UNECE, reprezentanții BNS și ai MMPSF despre cum pot utiliza statisticile de gen la elaborarea materialelor pe subiecte socio-economice. De asemenea, pe 3-4 noiembrie, Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, va găzdui Atelierul UNECE privind diseminarea statisticilor de gen cu participarea statisticienillor și utilizatorilor de date din țările Europei de Est și Asiei Centrale.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER