BNS a lansat o versiune actualizată a Băncii de date statistice

Banca de date statistice a Biroului National de Statistică - Statbank http://statbank.statistica.md, a fost actualizată la versiunea PxWeb 2020 v1.

Noua versiune a Băncii de date are un design îmbunătățit și modern, conține noi elemente grafice care permit utilizatorului să găsească rapid și ușor informația necesară. De asemenea, au fost aduse o serie de îmbunătățiri pentru a ajuta persoanele care au dificultăți de vedere, îmbunătățite configurările de securitate și fixate anumite funcționalități tehnice etc.

Lansată de BNS în 2010, Banca de date este un instrument care prezintă informații statistice din diverse domenii statistice, permite utilizatorilor să-și creeze propriile tabele și grafice și descărcarea acestora în diferite formate (html, .xlsx, .csv, .xml ș.a.). De asemenea, acest instrument oferă dezvoltatorilor de aplicații posibilitatea de a utiliza datele în aplicațiile proprii prin intermediul API.

De menționat că acțiunea de actualizare a unei noi versiuni a Băncii de date vine în concordanță cu rezultatele sondajului despre nivelul de satisfacție a utilizatorilor de date față de statisticile oficiale din Republica Moldova, realizat în anul 2022 și răspunde necesităților utilizatorilor de date. Potrivit acestuia respondenții sunt satisfăcuți de Banca de date statistice și menționează că  designul de prezentare a datelor este unul bun, dar necesită a fi îmbunătățit.

Totodată remarcăm că,  în anul 2022 Republica Moldova s-a clasat pe locul 17 în lume din 192 de țări evaluate și locul 2 în Europa de Est după disponibilitatea și deschiderea datelor statisticilor oficiale, potrivit Organizației Open Data Watch – Open Data Inventory (ODIN). Unul din instrumentele analizate a fost în mare parte Banca de date statistice. La începutul anului 2023 Statbank conținea peste 1400 de tabele și peste 5 milioane de date.


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER