Ziua Statisticianului marcată printr-un eveniment comun cu producătorii și utilizatorii de date statistice

În contextul Zilei Profesionale a Statisticianului, celebrată anual la data de 20 octombrie, Biroul Național de Statistică (BNS) a organizat un eveniment public la care au participat reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene, producătorilor de date - parteneri ai Sistemului Statistic Național (SSN), autorităților publice centrale, precum și ai mediului academic, organizațiilor non-guvernamentale și alți utilizatori ai datelor statistice oficiale.

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele sondajului de opinie privind nivelul de satisfacție a utilizatorilor de date față de statisticile oficiale, realizat în anul curent, și lansată noua versiune a paginii web oficiale a BNS www.statistica.gov.md, activități realizate în cadrul proiectului „Asistență Tehnică Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova” (ParStat), implementat în perioada anilor 2019-2022 și finanțat de Uniunea Europeană.

La începutul evenimentului a venit cu un cuvânt de salut Secretarul general adjunct al Guvernului, Svetlana Țurcanu, care a subliniat rolul important al statisticilor oficiale în procesul de luare a deciziilor și a mulțumit statisticienilor pentru dedicație și efortul depus la producerea datelor. O bună guvernare necesită statistici relevante privind dezvoltarea țării, conforme cu standardele internaționale și cele mai bune practici din domeniu, statistici care să măsoare dimensiunile multiaspectuale ale vieții, pentru a adopta decizii optime în interesul cetățenilor, întru asigurarea unui trai decent pentru fiecare membru al societății”, a notat oficialul.

Cu referință la produsele lansate în cadrul evenimentului, Oleg Cara, directorul general al BNS, a declarat că opinia utilizatorilor privind gradul de satisfacție față de calitatea informației statistice oficiale constituie o resursă importantă în procesul de reformare și îmbunătățire continuă a sistemului statistic național.„Biroul Național de Statistică, în calitatea sa de coordonator al Sistemului Statistic Național, desfășoară astfel de sondaje cu regularitate și în conformitate cu bunele practici ale oficiilor de statistică din UE, iar lansarea paginii web modernizate a BNS răspunde necesităților utilizatorilor de date statistice exprimate în sondajele de opinie anterioare”, a menționat Oleg Cara, remarcând că aceste acțiuni sunt prevăzute și în proiectul Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național pentru perioada 2022-2030.

Prezentă la eveniment, Aurica Butnari, reprezentanta Delegației UE în Republica Moldova, a notat: Statisticile de înaltă calitate sunt indispensabile pentru adoptarea de decizii avizate care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor. Prin urmare, este important ca toate părțile interesate să aibă acces la date statistice atunci când dezvoltă politici sau analize ce au impact asupra cetățenilor. În acest sens, Uniunea Europeană a oferit suport pentru dezvoltarea unei noi pagini web oficiale a BNS. Totodată, pentru a identifica gradul de satisfacție a utilizatorilor de date statistice privind serviciile și produsele BNS am susținut desfășurarea acestui sondaj, care este crucial pentru a înțelege ce este bine și ce ar trebui să fie îmbunătățit de către BNS în procesul de colectare și diseminare a datelor statistice.”

Roberto Bianchini, liderul echipei Proiectului ParStat a adăugat: „Lansarea noii versiuni a paginii web a BNS și diseminarea rezultatelor sondajului de opinie privind nivelul de satisfacție a utilizatorilor, ambele acțiuni realizate cu asistența UE, sunt rezultate cruciale pentru sistemul statistic național al Republicii Moldova. Acestea  consolidează rolul central al utilizatorilor de date statistice atât la nivel național, cât și internațional. Noul site oferă posibilități mai bune autorităților, întreprinderilor, cercetătorilor, jurnaliștilor, societății civile, publicului larg de a accesa datele statistice, iar rezultatele sondajului de satisfacție prezintă informații valoroase pentru BNS de a răspunde în continuare cererii de date statistice provenite de la utilizatorii de date.”

Menționăm că, sondajul privind gradul de satisfacție al utilizatorilor a vizat statisticile oficiale elaborate și diseminate atât de BNS și Banca Națională a Moldovei (BNM), ca producători de statistici oficiale, cât și de partenerii SSN, iar eșantionul a cuprins toate categoriile de utilizatori de date: administrația publică centrală și locală, mediul academic, instituții de educație, societatea civilă și organizații neguvernamentale, organizații internaționale,ambasade, întreprinderi private, mass-media, precum și persoane fizice.

Potrivit rezultatelor sondajului, în linii generale, majoritatea utilizatorilor au afirmat că au încredere și sunt satisfăcuți de informațiile statistice oferite de sursele naționale (scor mediu 3,1 din 4). Totodată, participanții la sondaj consideră, în mare parte, că informația provenită din sursele de date statistice este relevantă, oportună și clară (câte 3,1 puncte din 4), accesibilă și coerentă (câte 3,0 din 4 puncte). Cel mai mult datele statistice sunt utilizate în scopul elaborării, monitorizării, evaluării politicilor, actelor normative și legislative (47%). O pondere de 38% dintre respondenți au declarat că utilizează date statistice în scopuri personale, din curiozitate.

Sondajul a scos în evidență și necesitățile utilizatorilor de date statistice, majoritatea participanților la sondaj (73%) afirmând că, în mare parte, necesitățile lor de date statistice oficiale sunt complet sau mai degrabă acoperite. Intervievații au specificat că ar mai avea nevoie de date din domeniul economic, finanțare, bugetare; date demografice dezagregate; date actualizate despre populație, recensământ ș.a. În același timp, respondenții au remarcat necesitatea desfășurării unor instruiri în scopul utilizării, descărcării, prelucrării și interpretării datelor, precum și instruire privind utilizarea site-ului BNS și a datelor statistice. Fiecare al cincilea intervievat a indicat că lipsa cunoștințelor despre unde poate obține statisticile oficiale constituie o dificultate. Mai multe detalii despre sondaj găsiți  aici.

În cadrul aceluiași eveniment, a fost lansată și prezentată noua versiune a paginii web oficiale a BNS www.statistica.gov.md, care a fost dezvoltată pentru a corespunde cu noile cerințe din domeniul tehnologiei informației și răspunde ultimelor necesități informaționale ale utilizatorilor de date statistice exprimate în sondajele de opinie anterioare și consultările cu utilizatorii de date statistice.

Remarcăm că pagina web a BNS reprezintă actualmente principalul instrument de diseminare a datelor statistice oficiale și de comunicare cu utilizatorii și publicul larg, iar noua versiune prezintă un design modern, este ușor de navigat și mai facil din punct de vedere al căutării informațiilor. De asemenea, pagina web dispune de o versiune mobilă, care ține cont de recomandările privind accesibilitatea informației (vizuale și auditive) pentru toate categoriile de utilizatori, oferă utilizatorilor posibilitatea prezentării unui feedback interactiv și include multe alte funcționalități în corespundere cu paginile web ale oficiilor de statistică europene și internaționale. Mai multe detalii despre funcționalitățile versiunii noi a site-ului găsiți aici.

 

Materiale aferente:

Prezentări:


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER