Furnizarea datelor greșite sau incomplete

Pot fi amendat dacă voi refuza recenzarea?

Conform Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, art. 7 (2),  participarea la recensământ este obligatorie. Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții, care, conform art.330 din Codul Contravențional, prevede amenzi de până la 2500 de lei. De notat că, amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite a recenzorului la domiciliu, nici o modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes. BNS va face toate demersurile necesare pentru a convinge persoanele că participarea este importantă și în beneficiul fiecărei persoane în parte.

Pot alege să nu răspund la o întrebare?

Întrebările privind etnia/naționalitatea, limba și religia sunt opționale și respectiv respondentul poate să aleagă de a răspunde sau nu. Restul întrebărilor cuprinse în chestionarele de recensământ trebuie să fie completate corespunzător cu situația particulară a fiecărei persoane. Chestionarul cuprinde întrebări care nu afectează nici o categorie de persoane, fiind preîntâmpinate, la modul general, motivele pentru care o persoană ar putea să refuze să răspundă la una sau mai multe întrebări din chestionarele RPL2024. Furnizarea de informații incomplete sau incorecte reprezintă o contravenție. Totodată, protecția și confidențialitatea datelor este asigurată prin lege. 

Pot fi amendat dacă ofer răspunsuri incomplete?

Da. Răspunsurile incomplete pot afecta calitatea datelor, mai ales în cazul anumitor câmpuri de completare care necesită o precizie mai mare. Astfel, abaterile evidente și/sau repetate pot fi sancționate cu amendă între 1000 și 2500 de lei.

Ce se întâmplă dacă furnizez informații greșite?

Refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1000 și 2500 de lei. Oferirea de răspunsuri false influențează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni care și-au adus contribuția corectă la recensământ. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER