Programul de lucrări statistice 2023 și activitățile realizate din Programul de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2023-2026, examinate în cadrul ședinței Consiliului Național de Statistică

În ședința ordinară a Consiliului Național de Statistică (CNS), desfășurată la data de 21 martie curent, a fost prezentat nivelul de realizare a Programului de lucrări statistice (PLS) pentru 2023 și progresul înregistrat privind realizarea activităților pentru anul precedent preconizate în Programul de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național (PD SSN) 2023-2026. 

Referitor la subiectul privind realizarea Programului de lucrări statistice (PLS) pentru anul 2023, directorul general adjunct al BNS, Iurie Mocanu, a informat membrii consiliului că lucrările statistice au fost realizate la nivel de cca 99,1%.

Totodată, pentru anul 2023 au fost elaborate și diseminate 141 de comunicate pe diverse domenii de activitate și 20 de publicații statistice cu periodicitate lunară, trimestrială și anuală conform calendarului de diseminare. Volumul informației diseminate în „StatBank” este în continuă creștere, numărul tabelelor fiind de peste 1300 de tabele. În același timp, la solicitarea organismelor internaționale BNS a completat și expediat în adresa acestora 134 de chestionare pe diferite domenii.

O altă realizare este plasarea la rubrica „Statistici pe domenii” pentru prima dată a 12 tabele anuale și 6 tabele trimestriale de mare amploare informațională privind exporturile și importurile Republicii Moldova în anii 2005-2023, structurate pe mărfuri și pe țări de destinație/origine a acestora.

Iurie Mocanu a vorbit și despre lucrările noi realizate de BNS în anul precedent cu scopul de a îmbunătăți accesul utilizatorilor la date statistice, cea mai importantă fiind realizarea activităților în cadrul lucrărilor Programului Comparabilității Internaționale al PIB și a Parității Puterii de Cumpărare a valutelor naționale din cadrul rundei globale 2021.

Oleg Cara, directorul general al BNS, a prezentat stadiul de implementare a Planului de acțiuni al Programului de dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2023-2026 în anul precedent, subliniind că au fost marcate evoluții pozitive la toate activitățile din Program planificate pentru 2023.

Directorul general a menționat că prin implementarea Programului a fost elaborat și aprobat cadrul normativ pentru organizarea Recensământului populației și locuințelor 2024 și Programul de Lucrări Statistice pentru 2024 și au fost întreprinse acțiunile necesare pentru facilitarea accesului la date individuale în scopuri științifice.  

De asemenea, în vederea reducerii sarcinii de răspuns asupra respondenților au fost excluse 2 cercetări statistice anuale cu relevanță redusă; au fost comasate 14 cercetări statistice în 5 cercetări statistice din diverse domenii; au fost digitizate 7 chestionare statistice și incluse în ghișeul unic de raportare electronică.

În contextul adaptării infrastructurii statistice la standardele internaționale, dezvoltarea și implementarea graduală a metodologiilor statistice noi în corespundere cu standardele internaționale și ale UE, Oleg Cara a informat despre elaborarea unei versiuni noi a Nomenclaturii Combinate a Mărfurilor (NCM-2022) implementată în statistica comerțului internațional cu mărfuri; revizuirea clasificărilor statistice existente în conformitate cu ultimele revizuiri internaționale; elaborarea metodologiei „Demografia întreprinderilor” în conformitate cu Regulamentul UE etc.

În rezultatul discuțiilor membrii Consiliului au avizat pozitiv Raportul cu privire la realizarea Programului de lucrări statistice pentru 2023 și Raportul de monitorizare a realizării Programului de dezvoltare a Sistemului Statistic Național 2023-2026 în anul 2023, recomandând transmiterea acestor documente Guvernului pentru aprobare.

Materiale aferente:


Distribuie
  • Au fost utile aceste informații?
    Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site
  • Da Nu

Vă rugăm să specificați de ce nu au fost aceste informații relevante pentru dvs.

Răspunsul dvs. ne va ajuta să îmbunătățim acest site!

  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER