Întrebări privind recensământul de probă

Ce este recensământul de probă?

Recensământul de probă este un exercițiu de testare prealabilă a recensământului propriu zis la o scară mai mică, pentru aceasta fiind selectate câteva localități unde se va desfășura.

Care este scopul recensământului de probă?

Recensământul de probă are drept scop verificarea tuturor activităților/procedurilor de recensământ: metodologia recensământului, conținutul chestionarelor de recensământ, instruirea personalului temporar de recensământ, măsurile organizatorice, procesul tehnologic de prelucrare a datelor, măsurile de protecție a datelor individuale și altele.

De ce este necesar a efectua recensământul de probă?

Este foarte necesar a efectua recensământul de probă pentru a vedea gradul de pregătire pentru efectuarea unui recensământ al populației și locuințelor de bază. Pentru a depista care sunt problemele și obstacolele în desfășurarea cu succes a recensământului de bază, pentru care sunt implicate resurse umane și financiare foarte mari, iar rezultatele unui recensământ, este bine cunoscut, sunt cheia succesului și a dezvoltării comunităților și a întregii țări.

Este asigurată confidențialitatea datelor personale la recensământ?

Da. Confidențialitatea datelor personale la recensământ este prevăzută în legislația națională pentru recensământ (Legea Nr. 231 din 28-07-2022). În plus, la angajare, fiecare recenzor va semna o declarație de confidențialitate.

De ce se solicită IDNP-ul fiecărei persoane recenzate?

În cadrul recensământului IDNP se va solicita pentru ca BNS să poată uni pe viitor datele de la recensământ cu alte registre precum Registrul Populației, astfel încât viitoarele recensăminte să fie efectuate prin registre, fără a merge în teren. Pentru a putea realiza legătura între aceste surse este nevoie de un cod de identificare unic pentru fiecare persoană și acesta este Numărul de identificare de stat (IDNP). Utilizarea acestuia permite și eliminarea posibilității ca o persoană să fie recenzată de mai multe ori, fapt ce asigură un grad mai mare de corectitudine a rezultatelor.

Are recensământul, mai ales cel de probă, vreo legătură cu alegerile locale din toamnă?

Nu, recensământul nu are nicio legătură cu alegerile locale. Sunt două evenimente total diferite și nu au nici o tangență. Recensământul este o activitate statistică la nivel național care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale.

Când va avea loc recensământul de probă pentru recensământul populației și locuințelor din 2024?

Recensământul de probă pentru recensământul populației și locuințelor din 2024 în Republica Moldova va avea loc în perioada  28 august-10 octombrie 2023 doar în localitățile selectate.

Cine organizează recensământul de probă?

Recensământul de probă este coordonat de către Comisia Națională a Recensământului Populației, instituită din toate instituțiile publice cu atribuții nemijlocite în oferirea suportului pentru organizarea și efectuarea recensământului, Biroul Național de Statistică fiind responsabil de pregătirea, desfășurarea, monitorizarea activităților necesare efectuării recensământului și de diseminarea rezultatelor.

Recensământul de probă se face în toată țara?

Nu. Recensământul de probă se face într-un număr foarte mic de localități din țară, special selectate pentru aceasta.

Ce localități vor fi cuprinse la recensământul de probă?

Recensământul de probă se va efectua doar în 11 localități din țară. Acestea sunt:

  • mun. Chișinău (unele părți ale sectoarelor Ciocana, Centru, Râșcani, Botanica și s. Colonița),
  • satul Varnița din raionul Anenii-Noi,
  • satul Butuceni din raionul Orhei,
  • mun. Bălți,
  • satul Glinjeni din raionul Fălești,
  • mun. Soroca,
  • satul Crihana Veche din raionul Cahul,
  • satul Copanca din raionul Căușeni,
  • mun. Comrat,
  • or. Taraclia.
La recensământul de probă participă toți locuitorii din localitățile selectate?

Nu. La recensământul de probă, participă doar locuitorii din sectoarele de recensământ selectate.

De ce în localitatea mea nu se face recensământul de probă?

Recensământul de probă se face doar într-un număr limitat de localități, selectate după principii metodologice clare utilizate de către toate țările în efectuarea unor astfel de exerciții. De acest fapt depinde dacă localitatea dumneavoastră a nimerit sau nu în eșantion.

Cum va avea loc recenzarea?

Colectarea datelor individuale despre o persoană, o locuință și/sau o gospodărie casnică se face cu participarea directă a persoanei sau a gospodăriei respective, utilizând datele individuale expuse de către cei recenzați. Procesul de recenzare este efectuat de către recenzor, persoana angajată temporar și instruită pentru efectuarea recensământului. Acesta vă va vizita la domiciliu, iar în cazul în care nu vă găsește acasă, va lăsa o înștiințare un pentru a coordona ziua și ora când sunteți disponibili pentru a fi recenzați. Înregistrarea răspunsurilor dumneavoastră se va face pe tabletă.

La recensământul de probă vor fi adresate aceleași întrebări care vor fi și la recensământul populației și locuințelor din 2024?

Da. La recensământul de probă vor fi colectate informații cu privire la tematicile recensământului de bază, precum:

  • caracteristicile demografice  și  sociale  ale  populației,  inclusiv  cele etnoculturale și educaționale;
  • caracteristicile geografice și migraționale ale populației;
  • caracteristicile economice ale populației, inclusiv privind activitatea agricolă a acesteia;
  • condițiile de locuit ale populației;
  • caracteristicile gospodăriilor casnice și ale nucleelor familiale;
  • caracteristicile clădirilor și locuințelor.

De menționat că, urmare recensământului de probă pot fi admise unele mici modificări ale chestionarului. 

Pentru ce sunt utilizate rezultatele recensământului de probă?

Rezultatele recensământului de probă sunt utilizate la ajustarea metodologiei recensământului, inclusiv a conținutului chestionarelor și instrumentarului de recensământ, a modului de organizare și efectuare a recensământului, a infrastructurii tehnice și aplicațiilor informatice, precum și la ajustarea calculelor pentru definitivarea bugetului recensământului.

Recenzorii vor avea anumite semne distinctive?

De asemenea, pentru a fi distinși, aceștia vor purta chipiuri și/sau tricouri speciale cu însemnele recensământului, vor avea la ei genți și tablete cu logoul recensământului în care vor înregistra răspunsurile pe care le oferiți. De asemenea, veți puteți suna la Linia verde dedicată recensământului 0800 800 24 pentru a verifica dacă recenzorul este angajat la BNS.


Distribuie
  • Raportează o greșeală. Selectați textul dorit și tastați CTRL+ENTER