Despre

Indicele preţurilor de consum (IPC) are destinaţia de a măsura schimbările în dinamică a nivelului general al preţurilor la produsele şi serviciile procurate pentru consum de către gospodăriile populaţiei din ţară. IPC este un indice lunar şi se calculează numai pentru elemente care intră în consumul direct al populației.Sfera de cuprindere a IPC 
reprezintă preţurile cu amănuntul pe piaţa internă la mărfuri alimentare, nealimentare şi servicii prestate populaţiei, înregistrate în centrele de colectare (magazine și unități prestatoare de servicii - cca 900), incluse în cercetarea selectivă pentru calcularea IPC. 
Eșantionul geografic din care se colectează prețurile de consum cuprinde 8 localități din mediul urban: Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat, Orhei, Ungheni, Edineţ şi Soroca. Prețurile se colectează automatizat, prin intermediul Tabletelor, în baza unui soft special creat. IPC este calculat și diseminat conform diferitor agregări specifice, naționale și internaționale (grupe majore, grupe de mărfuri și servicii, 4 clase COICOP, 12 diviziuni COICOP, IPC total pe țară, etc.).
 

Vezi mai mult
 

Banca de date

 

Infografice

Calendar de diseminare

DataOraCategoriaInformația actualizatăPerioada de referințăEmitent
09.12.202210:00Banca de dateIndicii prețurilor de consumNoiembrie 2022BNS
09.12.202210:00ComunicatEvoluţia preţurilor de consumNoiembrie 2022BNS
 
 

Contacte