Direcția conturi naționale

Cuprins:

Misiunea

Direcția are misiunea de a elabora și disemina statistici oficiale, obiective și credibile în domeniul statisticii sistemului conturilor naționale, statisticii sistemului financiar-bancar necesare pentru fundamentarea politicilor și luarea deciziilor informate pentru cercetare, pentru prognozare, precum și informarea generală a societății privind situația în domeniul statisticii macroeconomice și financiar-bancare din țară.

Funcțiile de bază:

  • Elaborarea metodelor de implementare a metodologiilor în domeniul sistemului conturilor naționale, sistemului financiar-bancar în conformitate cu standardele internaționale și normele europene.
  • Coordonarea activității privind organizarea cercetărilor statistice în întreprinderi pentru colectarea indicatorilor sistemului conturilor naționale, sistemului financiar-bancar în conformitate cu standardele internaționale și normele europene.
  • Monitorizarea, analiza și diseminarea informațiilor statistice din domeniile vizate.
  • Coordonarea activității de colectare a informațiilor primare prin intermediul Centrelor Regionale pentru Statistică în domeniul de activitate.
  • Reprezentarea BNS în raporturile cu instituţiile/organizaţiile din ţară şi din străinătate în domeniile de competență.